Školní výlet do Štramberku

Měsíc červen, ten poslední měsíc celého školního roku, se většinou nese ve znamení školních výletů. Ne jinak tomu bylo v 1. třídě. Ve středu 5. června se totiž naši milí prvňáčci vydali na svůj první školní výlet. A kam vyrazit, když jsme chtěli, aby to nebylo moc daleko, aby tam byla hezká příroda, abychom mohli navštívit i nějaké muzeum a aby se tam dalo jet vláčkem motoráčkem? No kam jinam, než do úchvatného Štramberku, tzv. Moravského Betléma! 🙂 Jízdu vlakem si děti moc užily, cestování po železnici přece patří k tomu správnému dobrodružství.

Na náměstí děti zaujaly kromě kašny převážně místní obchůdky s různými suvenýry, kde všichni milerádi utratili své kapesné. Od toho ale výlety přece jsou. 🙂 Z náměstí jsme se vydali po několikerých schodech až k dominantě Štramberku, Trúbě, kde jsme posvačili a podívali se na ty krásné výhledy po okolí. Cestou od Trúby jsme šli navštívit Muzeum Šipka, kde jsme viděli spoustu zajímavostí převážně z těžby vápence. Děti nejvíce zaujala umělá jeskyně uvnitř, to byla taková malá příprava na tu opravdickou - jeskyni Šipku, kam jsme se po návštěvě muzea vydali krásnou cestičkou mezi místními chaloupkami. Ach, jak je ten Štramberk malebný! 

Přišli jsme k místní škole a děti opět posvačily u tamějšího hřiště, kde se také pořádně vydováděly, původní kolotoč byl velké lákadlo. A teď už hurá do jeskyně! Představa, jak tam kdysi žili pravěcí lidé, byla velice vzrušující a jeskyně tak nabízela spoustu dobrodružství. Tak šup, ještě se naposledy společně vyfotit a alou pomalu na vlak. Komu nějaká korunka zbyla, ten si koupil po zpáteční cestě v Cukrárně U Hezounů točenou zmrzlinu nebo nanuk a hlavně výtečné štramberské uši, pochoutku, bez které se ze Štramberku prostě nesmí přijet domů. A ty nejlepší dělají právě U Hezounů, mňam!

Na zpáteční vlak jsme si chvilinku počkali v čekárně na nádraží, kde se dojedly a dopily poslední zbytky svačinky a už se jen odpočívalo. Počasí nám vyšlo naprosto perfektně (je třeba přiznat, že jsme výlet o den posunuli) a troufám si, snad nejen za sebe, říci, že jsme si jej všichni moc užili. 🙂

Tak sláva nazdar výletu!

Za 1. třídy Sabina Šeděnková